We leven in een wereld waarin onze telefoon en tablet niet meer weg te denken zijn. Tablets worden niet alleen voor ons werk gebruikt, ook onze kinderen maken hier graag volop gebruik van. Het gebruik van tablets is niet alleen verslavend, het gebruik van tablets en computers doet ook hele nuttige dingen.
Kinderen gebruiken ze op school om onder andere rekenen en spelling te doen en er zijn ook tal van leuke spelletjes die ze kunnen spelen. Het nadeel van het gebruik van een tablet of telefoon is dat het vaak een strijd oplevert met je kind. Want als ze er eenmaal achter zitten, hoe krijg je ze er dan achter weg? Dit tot grote frustratie van menig ouder wat ik zelf ook wel herken. Want hoe kun jij jouw kind zonder gedoe achter de telefoon wegkrijgen, zorgen dat hij/zij niet zo blijft drammen om het gebruik van een tablet? Want begrijp me niet verkeerd, het is niet erg als jouw kind even een filmpje wil kijken, integendeel, soms kan een kind hier eventjes rustig van worden, zichzelf even fijn terugtrekken en de vermoeidheid toelaten, alleen is het belangrijk om hier duidelijke afspraken over te maken en een aantal tips van mij op te volgen! 🙂
Ik heb mijn belangrijkste tip als eerste genoemd omdat ik merk, dat ook uit eigen ervaring, deze regel heel goed werkt. En deze regel werkt niet alleen bij het gebruik bij een discussie rondom een tablet maar ook wanneer je naar een afspraak moet of als je wil dat je kinderen van spelen naar bed moeten gaan, super handig dus!
Tip 1: Geef je kind voldoende omschakeltijd!
Een grote valkuil voor veel ouders is dat zij hun kind geen tijd geven om om te schakelen van de ene activiteit naar de andere. Wij willen graag dat kinderen direct luisteren als wij iets vragen of van ze willen maar als jouw kind helemaal in een filmpje of een potje brawl stars zit dan werkt dat niet. Kinderen hebben tijd nodig om iets af te ronden en bij schermtijd hebben ze zeker tijd nodig. Laat een kind kort van te voren weten dat je over 2,3 of 5 minuten wil dat je kind gaat stoppen. Kinderen weten dan dat het einde eraan komt (dit gebeurt vaak ook op school en is dus herkenbaar voor kinderen). Laat je kind een potje afmaken of nog even die box van brawl stars openen voordat hij/zij stopt maar blijf hier dan wel bij staan! Gaat je kind na het kijken van een filmpje moeizaam naar bed? Plak er dan een activiteit tussen voordat je naar bed gaat. De overgang van scherm en naar bed gaan is dan te groot. ga bijvoorbeeld lekker eerst nog even een boekje lezen.
Tip 2: Als ouder geef je niet het goede voorbeeld
Als jouw kind graag en veel achter een tablet kruipt is dat hoogstwaarschijnlijk omdat je zelf ook veel met je eigen telefoon of computer bezig bent. Geef hierin zelf het goede voorbeeld en bedenk; kinderen doen niet wat jij zegt, ze doen wat jij doet.
Tip 3: Vermijd het geven van consequenties in het heetst van de strijd!
Iedereen heeft wel eens iets geroepen in de trant van: "Nu ben ik het zat, als je nu niet luistert dan krijg je de hele maand geen scherm!". Dit is een opmerking uit onmacht en een consequentie waar kinderen vaak niet naar luisteren en zelfs alleen nog maar bozer van kunnen worden (vooral gevoelige kinderen!). Als je wil dat je kind wél naar je gaat luisteren dan moet je de consequenties over bijvoorbeeld het gebruik van de tablet VOORAF bespreken! Bespreek op een rustig moment wat je van je kind wil en wat de consequenties zijn wanneer je kind niet luistert en maak hierover samen duidelijke afspraken. Dit geeft rust voor je kind en voor jezelf, je moet het alleen wel vaak herhalen. Het maken van alleen een afspraak hierover is niet voldoende, wanneer je een consequentie hangt aan het niet luisteren bij schermgebruik, zorg dan voor een consequentie die hij/zij niet wil, bijvoorbeeld minder schermtijd. Maar houd je hier dan ook aan, wees duidelijk en consequent.
Tip 4: Ga geen vragen stellen aan een kind dat achter een tablet zit
Wat ook vaak een valkuil is bij ouders is dat ze vragen gaan stellen aan een kind wanneer hun kind schermtijd heeft. Ze zijn dan geïrriteerd als hun kind niet reageert wanneer ze op dat moment vragen stellen. Mijn tip; laat je kind op dat moment even met rust. Stel je vragen voor- of nadat jouw kind zijn schermtijd krijgt.
Tip 5: Het is normaal als je puber veel op social media zit
Veel ouders maken zich zorgen om het gebruik van social media bij hun kind en hoewel ik dat enigszins begrijpelijk vind is het ook zo dat het gebruik van social media nodig is voor pubers om een eigen identiteit te ontwikkelen. Hier mag je dan ook andere richtlijnen voor gebruiken t.a.v. hoeveelheid schermtijd en gebruik van de telefoon. Maak hier wel duidelijke afspraken over maar wees een beetje mild voor je puber, het hoort erbij.
Hopelijk heb je wat aan deze tips en levert het je minder schermstrijd op!
Alieke