Kindertekeningen

Waar wij als volwassenen praten als er iets is, gaan kinderen liever tekenen en spelen. Het is de taal die zij van 'nature' spreken, ruim voor de gesproken taal. Tekenen is voor kinderen een fijne manier om zich te uiten. Het is ook een leuke en ontspannen manier om een kind te leren kennen en bovendien zijn kinderen vaak dol op tekenen!


Kinderen kunnen niet altijd praten over wat hen van binnen bezighoudt. Bijvoorbeeld omdat ze te jong zijn en de juiste woorden nog niet kennen of omdat ze zich (nog) niet bewust zijn van hun gevoel. Denk bijvoorbeeld ook aan kinderen met spraak-en taalproblemen of kinderen die ziek zijn.

Kinderen willen niet altijd praten en bijvoorbeeld pubers hebben niet altijd zin om te vertellen hoe ze zich voelen. Tekenen is dan toegankelijker.


Met tekeningen laat een kind je dingen zien, die een kind niet altijd met woorden kan, mag of wil vertellen. Ze laten zien hoe zij zichzelf en de wereld om zich heen ervaren, wat hen bezighoudt, je krijgt een stuk persoonlijkheid van een kind te zien en zoveel meer. Een kindertekening zegt echt meer dan duizend woorden!

Is er een kind waar jij je zorgen over maakt? Een kind dat je graag beter zou begrijpen? Tekeningen helpen daarbij. Ze geven de ouder(s), verzorgers en/of professionals handvatten om inzicht te krijgen in gedrag en antwoorden op vragen die er zijn. Wanneer je begrijpt wat een kind vertelt met zijn tekeningen heb je een belangrijk hulpmiddel in handen om een kind verder te helpen.

Een kind maakt een tekening vanuit zijn/ haar perceptie, dit hoeft dus niet altijd de realiteit te zijn, het is wel hoe het kind het op dat moment ervaart! Soms wordt er ook getekend wat het kind op dat moment bezig houdt, een tekening blijft immers wel een momentopname!

Ben je benieuwd of het maken van een tekening jou als ouder(s) kan helpen om je kind beter te begrijpen of inzicht te krijgen in gedrag? Neem dan gerust contact met mij op.

Neem contact met mij op

Vermeld in uw bericht een aantal momenten waarop u goed te bereiken bent. Ik neem dan z.s.m. contact met u op.

Wil jij je aanmelden voor (één van) de groepstrajecten? Wil je informatie over een opstelling of wil jij je aanmelden voor een opstelling? Vermeld dan even voor welk evenement en welke datum jij je op wilt geven!