Blog

Prikkels, prikkels, prikkels!

Zoals ik al eerder online heb gepost is ongeveer 20% van de bevolking gevoeliger van aard dan de ander. Dit betekent dat 20% van de mensen en dus ook kinderen anders reageren op prikkels. Die andere manier van reageren is vooral een geremde manier van reageren in nieuwe situaties. Dit betekent dat een gevoelig persoon eerst de prikkels verwerkt en heel goed nadenkt voordat hij/zij een volgende stap neemt.

Kinderen die gevoelig van aard zijn reageren op die geremde manier o.a. omdat zij het heel graag goed willen doen, het beste besluit willen nemen, niemand teleur willen stellen en sterk kunnen reageren op jouw emoties en andere prikkels. Een prikkel is informatie die je hersenen krijgen via zintuigen (horen, zien, voelen) , sociale (hoe moet ik me gedragen, hoe is de sfeer?) en emotionele (wat verwachten mensen van mij?)prikkels. Als je hersenen deze prikkels niet meer voldoende kunnen ordenen dan is er sprake van overprikkeling. Je hersenen kunnen even niet meer verder met waar het mee bezig was. Gevoelige kinderen hebben hier meer last van waarbij vooral de emotionele en zintuiglijke prikkels vaak zorgen voor overprikkeling. Kinderen kunnen overprikkeling laten zien door bijvoorbeeld zich terug te trekken, boos te worden, te huilen of weg te lopen. Er is een aantal oefeningen wat je met je kind kan doen om overprikkeling tegen te gaan. Dit zijn oefeningen en tips die je kan toepassen wanneer je kind in het 'voorstadium' van overprikkeling zit. Één van die tips is om in kaart te gaan brengen welke prikkels voor overprikkeling zorgen. Is dat de zintuiglijke prikkel, de emotionele of sociale prikkel? En is er een patroon in te ontdekken? Bijvoorbeeld momenten op de dag of vaste dingen die zorgen voor overprikkeling?
De tweede tip is dat het werken met je handen of je mond kalmerend kan werken. Het is namelijk zo dat de hersenschors zorgt voor aansturingen van het lichaam (spreken en handelen) en het dus belangrijk vindt wat je doet met je handen en je mond. Werken met je handen en je mond werkt kalmerend voor je zenuwstelsel. Laat je kind daarom lekker met je handen in iets kneden; kleien, stressballetjes, iets waarin lekker geknepen kan worden of laat je kind werken met de mond; laat je kind kauwen op hard eten zoals een appel of een stuk wortel. Ook dit kalmeert het zenuwstelsel.

Nu noem ik hier maar twee tips die kunnen helpen maar als je meer wilt weten over het reguleren van prikkels en het kalmeren van je zenuwstelsel dan kun je gerust contact met mij opnemen! Ik vertel je hier graag meer over.


Geef een reactie

Meer berichten

Door op

Door op

Door op

Neem contact met mij op

Vermeld in uw bericht een aantal momenten waarop u goed te bereiken bent. Ik neem dan z.s.m. contact met u op. 

Wil jij je aanmelden voor (één van) de middagen voor vrouwen? Wil je informatie over een opstelling of wil jij je aanmelden voor een opstelling? Vermeld dan even voor welk evenement en welke datum jij je op wilt geven!