Aromatherapie

Met aromatherapie wordt er gebruik gemaakt van biologische essentiële oliën. Essentiële oliën zijn oliën die door stoomdestillatie, persing of extractie uit plantenmateriaal, kruiden en vruchten worden gehaald. Elke olie heeft een veelzijdige werking en kan voor vele doeleinden gebruikt worden. De oliën worden via de huid opgenomen en komen terecht in de bloedbaan. De moleculen van essentiële oliën worden via de longblaasjes in de longen opgenomen door het bloed.


Binnen de aromatherapie voor kinderen wordt er gebruik gemaakt van essentiële oliën in diverse samenstellingen. Hierbij moet je denken aan pure essentiële oliën om te verdampen in huis of om in een ontspannen voetenbadje te gebruiken. Daarnaast zitten de oliën verwerkt in wrijfolie voor onder de voeten en in de massage-oliën. De aromatherapie is op biologische basis en kan je daardoor goed gebruiken voor kinderen van een leeftijd van 3 jaar. Sommige oliën kan je ook voor hele jonge kinderen gebruiken maar lees je daarvoor eerst goed in.

Start met het eerste gebruik van aromatherapie met een 'lichte' olie. Voorbeelden hiervan zijn oliën als mandarijn, limoen, citroen of lavendel. Deze oliën hebben een verfrissende uitwerking op o.a. het hoofd. Mocht het kind na een aantal weken goed reageren op deze olie dan kun je een stapje verder gaan. Dit doe je door een wat ‘zwaardere’ olie te gaan gebruiken. De olie kun je dagelijks gebruiken en bij voorkeur gebruiken voor het slapengaan. Op die manier komen ze los van alle indrukken van de dag en hierdoor gaan ze beter slapen en staan ze ontspannen weer op.

De essentiële oliën die ik gebruik tijdens de sessies kunnen voor zowel de ouder(s) als het kind gebruikt worden omdat deze vrijwel geen allergische reacties geeft op de huid. Het is wel verstandig om voor gebruik de veiligheidsvoorschriften onderaan deze pagina te lezen.

Hieronder staan enkele toepassingen wat uitgebreider omschreven.

Wrijfolie voor onder de voeten

De wrijfolie is een olie op natuurlijke basis van 90% amandelolie en 10% jojoba olie gemengd met een lage dosering essentiële olie. De wrijfolie kan dagelijks ingezet worden waarbij je de voetjes van het kind lekker masseert en inwrijft met de olie. Door het masseren van de voeten laat je het kind weer rustig en ontspannen worden. Start met een 'lichte' olie zoals citroen, mandarijn, lavendel of limoen. Per wrijving heb je maar een aantal druppels nodig, de olie wrijft gemakkelijk uit.

Voetenbadje

Een dag is voor een kind vaak heel intensief. Bij gevoelige kinderen kunnen de indrukken van de dag echt in hun lijfje gaan zitten. Als het kind met alle indrukken van de dag ’s avonds zijn bed in gaat, kan het de nieuwe dag starten met een lijfje dat nog vol is met de energie van die dag ervoor. Dit kan zich onder andere uiten in snel boos worden, onrustig slapen, bedplassen, huilen en buikpijn. Een voetbad is voor een kind een heel mooie manier om echt even los te komen van de indrukken van de dag. Er zal minder onrust in het lijfje ontstaan doordat het kind via het voetbad uitgenodigd wordt om zijn emoties los te laten. Een voetbad met een hoofd olie en lauwwarm water met neutrale badolie is een goede ontlading van spanning, onrust en overtollige energie. De ‘lichte’ oliën zijn de meest geschikte oliën voor in een voetbad. Het mees te effect heeft een voetbad voor het slapen gaan, het kan een onderdeel worden van het avondritueel. Het kind kan even een boekje lezen als hij met zijn voeten in het voetbad zit of je kunt een verhaal vertellen. Naar muziek of een vertel cd luisteren kan natuurlijk ook. 

Verdamping

Verdamping van essentiële oliën is een goede manier om de lucht te zuiveren en nare luchtjes in huis te verwijderen. Ook wordt de verdamping van essentiële oliën gebruikt om de lucht te reinigen bij griep en verkoudheid. Essentiële oliën kunnen eenvoudig verdampt worden met behulp van een aromasteentje of aromalampje. Vul het bakje met water, voeg aan het water vier tot zes druppels essentiële olie toe, steek het waxinelichtje aan, en al snel zullen de essentiële oliën verdampen. Er zijn ook elektrische aromalampen te koop. Deze zijn gemakkelijk in het gebruik. Op plaatsen waar een aromalampje met kaarsje gevaarlijk kan zijn (bijvoorbeeld in een kinderkamer) is het aan te raden om een elektrische aromalamp of een aromasteentje te gebruiken. Aromasteentjes zijn met name geschikt voor kleinere ruimtes of naast het bed. Het is aan te bevelen de aromalamp na ongeveer één uur uit te doen. De geur kan anders te overheersend worden, met mogelijk hoofdpijn als gevolg.

TARIEF

€30,- 30 minuten

Veiligheidsvoorschriften

Ondanks het feit dat essentiële oliën een natuurlijk product zijn, zijn er wel een paar veiligheidsvoorschriften aan verbonden.

  • Houd essentiële oliën weg van kinderen en huisdieren.
  • De oliën mogen niet inwendig gebruikt worden, mits voorgeschreven door een aromatherapeut.
  • Met uitzondering van tea tree en lavendel mogen de oliën niet puur op de huid aangebracht worden.
  • Indien een essentiële olie irritatie geeft op de huid of per ongeluk in de ogen terecht is gekomen, dan is het goed direct een vette plantenolie zoals olijfolie of zonnebloemolie aan te brengen! Eventueel een laag aloë vera met één druppel pure lavendel of een laag neutrale badolie. Na het aanbrengen van een van de bovenstaande middelen dient de irritatie onder de kraan met water gespoeld te worden.
  • Wanneer je per ongeluk een olie inslikt kun je direct enkele slokken vette plantenolie of volle melk drinken! Nooit braken. Essentiële olie lost het best op in vette plantenolie en de vette plantenolie werkt direct verzachtend. Vervolgens dient altijd een arts geraadpleegd te worden.
  • Niet alle oliën zijn geschikt voor baby’s en kinderen. Om deze reden hebben we de gebruikte oliën zorgvuldig uitgekozen en zijn deze, volgens ons protocol, goed in te zetten bij kinderen v.a. 3 jaar. Voor baby’s gelden andere doseringen.
  • Houd rekening met allergieën voor de typen oliën, zo kan een kind met een citrus allergie reageren op oliën van citrusvruchten.

Neem contact met mij op

Vermeld in uw bericht een aantal momenten waarop u goed te bereiken bent. Ik neem dan z.s.m. contact met u op.